"Min partner, kille, tjej vägrar ge sig och kan inte kompromissa"

Varför skall du lära dig detta tänker du kanske. För att konflikter alltid kommer att uppstå i er relation, det är näst intill oundvikligt. När ni lärt er förhandla på ett professionellt sätt undviker ni också en massa tjafs. När du förhandlar med din partner kom ihåg att det inte är en affärsförhandling. Det beror bland annat på att det finns ett djupare känslomässigt innehåll som inte är lika påtagligt som vid affärsförhandlingar men ännu viktigare är att utgången av förhandlingen kan få livsavgörande följder. Nedan finner du en modell från POWERTHINKING som vi använder när vi arbetar med par. Modellen arbetar efter en serie steg som naturligtvis är sammanvävda i praktiken. Varje steg är viktigt för att åstadkomma ett bra resultat.

Om du läst vad vi skrivit tidigare minns du kanske att jag skiljer på två typer av problem lösbara och olösbara (perceptuella) problem. Problem som handlar om djupare värderingar, attityder är många gånger del av din partners personlighet och om hon/han skulle ge upp dem skulle relationen förlora så mycket att den förmodligen skulle ta slut. Det vore orimligt att begära att din partner skulle ge upp sin religion eller ta avstånd från sina barn. Det som kan diskuteras och förhandlas är beteenden och beslut. Det går att förhandla om vem som går ut med soporna. Vem som hämtar på dagis. Hur man skall tillbringa semestern. Hur ofta svärföräldrarna skall komma på besök. etc.

Fakta råd och tips om hur man kompromissarSteg 1 När du kompromissar var i ett bra tillstånd

Många gånger när par hamnar i svåra gräl handlar det om att den ena eller andra partnern är allt för känslomässigt taggad. Det är ingen ide att prata om ni är irriterade eller stressade.

Steg 2 - Identifiera problemet som ni ser det

Många gånger när jag arbetar med par upptäcker jag att de många gånger beskriver sina problem i form av känslor. Det ligger mycket i att när ett problem är klart definierat är mer än hälften vunnet.

Jag vill må bra i min relation
Jag känner mig ensam
Det är inte som förr vi har glidit isär

Dessa känsloyttringar är inte speciellt intressanta och kommer inte att leda någonstans.
För att göra ert problem hanterbart måste tidigare känslouttryck och tankar översättas till handlingar. Denna del av processen innebär att du och din partner gör en noggrann kartläggning av alla faktiska omständigheter som är förenade med problemet. Det gör det möjligt för dig att klart se problemets alla sidor. Det handlar också om att särskilja sådant som du har inflytande över och sådant som du inte kan påverka.
Det spelar ingen roll vilket problem du har eller vilka känslor eller tankar som ligger bakom, de måste alltid översättas till vilka begränsningar det leder fram till.

Det kan underlätta genom att säga problemet är......fyll på med egna ord

Steg 3 Berätta vad du önskar

När ni har identifierat problemet är det dags att klarlägga exakt vad ni vill. Antingen börjar du eller din partner. Bli inte förvånad om du eller din partner känner er lite obekväma med att ge uttryck för vad ni vill ha. Om någon av er vuxit upp i en miljö där era behov inte blivit tillgodosedda har ni förlorat möjligheten att tala om vad du behöver.

Frågor du kan använda när du kompromissar


Varför vill jag ha det och varför det är viktigt?
Hur viktigt är det för mig (strider jag för att ha rätt eller för det som är bra )
För att få det jag vill ha, vad kommer jag själv behöva göra och vad behöver min partner göra?
Om jag får ut det mesta av vad jag önskar hur påverkar det mig positivt/ negativt, hur påverkar det min partner? Hur påverkar det min relation?
Hur kan jag göra det lättare för min partner att säga ja?
Jag kan göra det lättare för min partner genom att...
Jag kan minska det negativa för min partner genom att...
Här fyller du i annan nödvändig information som kan vara till hjälp.

Berätta för din partner vad du önskar för resultat. Skriv gärna ner era önskningar.

Steg 4 Brainstorma

Släpp loss kreativiteten och kom med lika förslag.

Steg 5 En av er kommer med ett förslag till lösning

Älskling vad tror du om att göra på följande sätt?.
Denna lösningen skulle fungera för mig därför att?
Jag tror att den kan fungera för dig för att?

Steg 6 Avsluta förhandlingen/kompromissen med att formulera ett gemensamt målNu är det dags att komma överens. Tänk på nedanstående punkter när ni formulerar ert mål.

"Hur sätter jag upp mål, målformulering?"Formulera dina mål positivaDet innebär att du säger vad du vill ha istället för vad du inte vill ha.
Ex: "Från och med imorgon skall jag behandla min partner lika respektfullt som jag behandlar mina kunder". Istället för: "från och med i morgon skall jag sluta vara otrevlig mot min fru." När du säger vad du inte vill ha, så blir inte målet tydligt. Det är mycket bättre att du specificerar vart du är på väg, även om det kan kännas ovant i början. Genom att du sätter upp positiva mål, blir det ännu lättare för dig att nå dem.

Gör era mål realistiska.

Inte alltför sällan misslyckas många för att målen är för stora. Jag har nämnt det tidigare; allt eller inget- syndromet. Målen skall inte vara för lätta, men inte heller för svåra. I början kan det vara bra med lite lättare mål så att ni kommer igång.

Gör era mål konkreta

Istället för att Från och med måndag skall vi ta hand om varandra , säg:
Från och med måndag så skall vi sitta ner och prata minst 10-15 min efter jobbet hur vi haft det under dagen

Ju mer detaljer du kan specificera, desto enklare är det att mäta målen.

Specificera när ni skall börja.

Ju mer du lära dig koppla dina mål till tiden desto lättare blir det att uppnå dem.
Ju längre ni väntar ju mer glider ni ifrån varandra och desto svårare blir det att börja!

Här är några saker som kan vara bra att tänka på när du sätter upp dina mål:

När skall ni börja med era aktiviteter?
Hur länge skall ni hålla på?
Hur många gånger per vecka?

Ett exempel skulle kunna vara:

Från och med måndag så skall jag och min hustru sluta med alla hårda ord. Minst en gång i veckan skall vi göra något som vi bestämmer gemensamt tex bio, teater eller promenader.
Vi skall pröva detta nu under en månads tid för att sedan göra en utvärdering.
Genom att specificera tiden och boka en fast tid gör ni det lättare för er att skapa nya vanor. Schemalägg hur ni fyller på ert emotionella bankkonto så att det blir lika naturlig som att hämta barnen på dagis.

Se till att ni har de nödvändiga resurserna.

Ibland är det lätt att sätta upp mål men man glömmer att det kan vara svårt att få dem att passa in i verkligheten. Det kan bero på att det krävs pengar för gymkort eller att det kan vara svårt att få barnvakt. Tänk igenom vilka resurser du har som du inte använt dig av fullt ut tidigare.

Är detta etiskt rätt?

Vad det gäller målsättning är det också viktigt att du ger dig möjlighet att ta ställning. Det handlar inte bara om vilket mål som är önskvärt utan också om vilka tänkbara konsekvenser det får negativa såväl som positiva.

När du uppnår det önskade resultatet, är det etiskt rätt?

Exempel:

Nu skall jag bara tänka på mig själv och glömma min familj.

Finns det något mellanläge som är mer etiskt rätt?

Hur kommer ni veta att ni har uppnått era mål?

Den här frågan tar fasta på vad ni kommer att se, höra och känna när ni har uppnått era mål. Den tjänstgör som en kontrollstation på att ni är på rätt väg. För att kunna göra förändringar med er själva måste ni ha en klar bild av vart ni är på väg. Många människor gör upp diffusa planer av vad de vill, utan att specificera vad de kommer att ha som bevis på att de har nått sina mål. De saknar mätinstrument som talar om för dem att de har kommit närmare eller längre bort från det som de bestämt sig för att göra. Genom att klart och tydligt specificera hur ni kommer att veta att ni nått fram till era mål, ger ni själv också möjligheten att få värdefull information när ni är på väg bort från det. Tänk på att feedback varken är bra eller dåligt. Det är bara information, som hjälper er att sätta ut riktningen mot ditt mål.

Just nu kan du göra vårt relationstest gratis! www.lovetestnow.com

Kommentarer

Furthermore, there is good evidence that even doses as low as 0 buy cialis online in usa
quisurl
2023-02-23 16:28:45


There are at least two dimensions to consider when applying the targeted action of oestrogen to the tumour the nature of the oestrogen ER complex and the length of time that oestrogen must be administered to initiate the apoptotic cascade where to buy stromectol without prescription 105 It is an indigenous North American plant long used by Native American populations
Expapse
2023-02-03 19:58:26


Intact PTH immunoassay is a 2 site immunoradiometric assay for the measurement of the biologically intact 84 amino acid chain of PTH hair loss with tamoxifen Anything beyond what is specified in this rule will be removed
aidedyFak
2023-02-03 07:37:08


Why would it be given instead of 5 FU clomiphene capsules for sale selpercatinib increases toxicity of olanzapine by QTc interval
Attaicene
2022-11-20 22:13:05


Given that tamoxifen has a dose and time dependant detrimental effect on ADSCs, discontinuing its use to support fat engraftment and survival may be beneficial ivermectin dosage for humans Keywords Estrogen receptor alpha; breast neoplasms; cell cycle; estradiol; receptor modulators; selective estrogen
Ignowdedo
2022-11-18 17:07:16


In the Examples herein, a convenient dilution of 100 fold was chosen clomid vs nolvadex pct emulgel ivermectin kupit slovensko Richard Cordray, the U
Symnaft
2022-11-10 23:07:26


For those who are unaware, he is the author of Anabolics 2000 and Anabolics 2002 and is one of the bodybuilding world s foremost experts on androgens and anabolics. will nolvadex raise testosterone
Ignibra
2022-09-13 05:41:43


There is a strong driving force to have a higher pregnancy rate for clinics, so there will be more prestige. where can i buy left over clomid But what constitutes abnormal.
ruimave
2022-09-10 03:37:25


två + ett = *
Testa din relation med våra test Diskutera Din relation

* Samtliga fält är obligatoriska
Instruktioner - Så lämnar du en kommentar:
Signatur * - Skriv ett namn eller smeknamn, och använd gärna ett som ingen annan använder. Det underlättar om ni önskar hänvisa till en annan kommentar. En signatur får vara max 10 tecken inklusive blanksteg.
Kommentar * - Skriv ditt meddelande eller kommentar. Svenska är att rekomendera men engelska kan också gå bra. Använd så bra språk som möjligt och undvik svordomar. En kommentar får vara max 1000 tecken inklusive blanksteg och kan inte innehålla länkar (url:er).
Kontrollfråga - Svara på kontrollfrågan genom att bokstavera svaret på svenska. Exempel: noll + noll = noll (noll används inte i säkerhetsfrågan)

Materialet på din skärm är intellektuell egendom och upphovsrättsskyddat av Optimera med mera KB.
All kopiering utan tillstånd kan resultera i rättsliga åtgärder.
© Optimera med mera KBSamarbetar med:

Gör vårat relationstest gratis
Gör vårat relationstest gratis. Värde 99kr.

Så här sa våra kunder om testet:

Följ Jonas Gådes blogg om personlig utveckling. 120,000 har redan laddat hem hans bok gratis
terapi
    terapiutbildning och coahing NLP kurser 
    Annons
    It support?
    it support och datorproblemHar du Datorproblem och behöver It support?
    Vi fixar det åt dig!