Betyg: 4.8

5 kärlek är en känsla

relationslabbet

Visst är det så att äkta kärlek innehåller känslor. Men om kärleken bara är en känsla skulle vi vara offer eftersom de flesta inte vet hur man styr sina känslor. Visst skall ditt liv med din partner innehålla mycket känslor men vi bör lämna Hollywoodschablonen där kärleken beskrivs som en känsla. De flesta av oss älskar romantiska komedier men i verkliga livet är kärleken mer komplicerad än så, filmerna med sina geniala manusförfattare vet precis vilka knappar de skall trycka på för att få oss att känna stämningsfull musik, charmiga skådespelare, exotiska plaster, inte undra på att vi har lätt för att älska kärleken. Det är klart att det hade varit väldigt praktiskt om det räckte med att två människor älskade varandra för att känslan av kärlek skulle bestå.

Själv skulle jag vilja betrakta kärleken som ett förhållningssätt - mer än en lyckokänsla.

Det kan verka lite okänsligt, men det är så det fungerar i vart fall om man vill att kärleken skall fortsätta. Även om ordet "kärlek" är ett ord i det engelska språket (och i andra indoeuropeiska språk) och råkar vara ett (a) substantiv och (b) singular, så begränsar det vårt tänkande.

Uppfattningen att "kärlek" är ett substantiv en fast sak som en skottkärra eller en mössa är naturligtvis kopplad till evolutionen och vårt sätt att organisera våra tankar men tyvärr fungerar det inte speciellt väl på det allmänt vetenskapliga området.

Så mycket för "kärleken" som substantiv.
För mig är kärleken ett verb. Det handlar om att göra saker.
Mitt förslag även om det verkar radikalt är att vi förklarar kärleken som ett förhållningssätt mer än en känsla.

Just nu kan du göra vårt relationstest gratis! www.lovetestnow.com

Kommentarer

Buy Lexapro Online Uk
Lasix
2021-11-10 04:26:00


Compare Viagra Canadian Costs
Cialis
2021-11-01 00:37:12


Stromectol
Unwidge
2021-09-13 02:44:41


I thank you for the information! I was looking for and could not find. You helped me! dll files
Sophie Miller
2020-10-23 11:33:46


I agree with you that love is a verb. You need to express it not just by telling it.
web page
2020-09-10 15:21:53


I understand why you feel that way.
web link
2020-09-03 10:16:42


it is so commendable hence I am going to bookmark it..... doge 2048
patsm00re18
2019-08-29 13:21:08


it is so commendable hence I am going to bookmark it..... doge 2048
patsm00re18
2019-08-29 12:58:13


Kärleken är en gåva. Ditt förhållningssätt är nyckeln till kärleken. Känslan omfamnar kärleken. Förnuftet balanserar kärleken. Kroppen harmoniserar kärleken.
Emma
2010-03-28 15:34:20


Bra site det här. Men det finns lite luckor. Är den lagd på is...? Mitt tips till alla här inne är boken Hemligheten. Den vänder, vrider och förklarar på ett pedagogiskt sätt varför vi agerar si eller så och inte får det att fungera. På riktigt. Olika relationsmodeller, problem med närhet, otrygghet, handligar, känslor, tankar etc. behandlas. Författarna heter Josesfsson och Linge. Läs!
Närhet
2009-11-01 17:35:28


Anna: jag glömde kommentera ditt inlägg. Vad tråkigt att du känner så, det är ju som ett fängelse... Tror du verkligen att det är kärlek det handlar om då? Om man sätter det på sin spets. Det kan inte handla om att allt har gått över till att bli ett beroendeförhållande som ni båda känner er fångna i och som är en nog så stark kraft? Visst kan man ömma för den andre, bry sig och allt det där även när det är så i så fall.Men det är kanske lätt att blanda ihop sådana saker med att man vill leva med den andre för att båda känner att man valt det och det utifrån att man känner stark samhörighet, att man ger varandra så mycket osv... ? Det kanske kan bli så intensivt och starkt att du känner att du inte vågar gå, eftersom livet utan honom verkar än mer skrämmande (även om det förmodligen inte blir det) för att ni vant er så vid varandra och vid att ha det såhär?
Zina
2009-08-11 17:19:31


Vill kommentera ovanstående inlägg (från flera) lite generellt. Såhär ser jag det: javisst är kärlek också en känsla, men den kommer om man släpper in den. I böjan, dvs vid en förälskelse, så håller väl de flesta med om att de brukar vara buslätt att släppa in den där känslan. Men sedan går tiden, kraven och problemen kommer obönhörligt. Det är då det blir påtagligt att kärleken inte enbart är en känsla, utan just ett förhållningssätt. Man måste hålla den levande rent praktiskt, som om man skulle ta hand om ett husdjur eller vad som helst som man håller ömt. När man vårdar kärleken praktiskt så ger man sig själv energi att känna den - men framförallt så ger man sin partner energi. Så ser jag det, efter alla år och en del både struliga och mindre struliga förhållanden. Det här med att inte klara av att känna kärlek och sedan uppleva svartsjuka, oro och besvikelse känner jag också igen från mig själv. Men jag tror att där handlar det otroligt mycket om att man måste lära sig att ta emot kärlek. Man måste se sig själv värdig, för annars går det inte, då låser det sig och då har man inte heller någon kärlek att ge vidare. För att kunna ta emot kärlek måste man nog våga blunda och släppa. Träna. Det är så mycket mer i kärlek som är träning än vad man vill tro. Men det är mödan värt. Så ser jag det hela i alla fall. Och jag tycker mig ha sett att det stämmer.
Zina
2009-08-11 17:13:47


En del människor är rädda att bli kära, pga bl a tidigare olyckliga upplevelser. Det kan vara att man ställer för höga krav på relationen och sina egna känslor. Och en del har det så lätt att drömma/fantisera om saker och ting. Varken det ena förhållandet eller det andra behöver ha något med verkligheten att göra. Vi lever alla i sin egen lilla värld, låter skumt, men kan faktiskt vara så enkelt... snälla rätta mig om jag har helt fel
20080825
2009-08-04 14:22:42


Brysselkex: Det du skrev är något jag alltid tänkt, men inte fått fram i ord eller text. Du beskrev precis något som jag känner.
Asfaltsblomman
2009-07-30 11:07:14


Jag tycker det är tråkigt att beskriva ordet "kärlek" som ett "förhållningssätt" bara. För mig låter detta uttryck komma från en person som aldrig har varit kär. (ursäkta, förklaringen kommer nedan) Kärlek för mig är en magisk kraft som är helande. Egentligen går det aldrig att fånga den, kraften kan bara komma till en när man minst anar och den vill man bevara så längre det går. Man kan inte välja den - som man kan göra med ett förhållningssätt. Man är oerhört rädd att förlora den (när man pratar om den riktiga kärleken), har man gjort det så vet man heller aldrig när den kommer tillbaka. Man kan bara önska sig att man kunde kontrollera den! Men visst kan man trösta sig med att den ALLTID kommer tillbaka - man ska bara välja sitt sätt att tänka! :)
20080825
2009-07-29 02:21:39


Kärleken är min starkaste kraft, kärlek är att vara sann mot mej själv.
AK
2008-11-27 10:43:44


Allt jag har kvar av mitt förhállande är "Känslan" Kärlek. Kan inteförklara förmin partner eller för mig själv varför jag älskar honom... det är bara en känsla... Jag már dáligt med honom, vi brákar inte ens utan vi tar död pá oss själva men ändá är det ingen som tar steget att lämna detta destruktiva förhállande p.g.a. "Kánslan"
Anna
2007-10-26 18:48:30


sju + ett = *
Testa din relation med våra test Diskutera Din relation

* Samtliga fält är obligatoriska
Instruktioner - Så lämnar du en kommentar:
Signatur * - Skriv ett namn eller smeknamn, och använd gärna ett som ingen annan använder. Det underlättar om ni önskar hänvisa till en annan kommentar. En signatur får vara max 10 tecken inklusive blanksteg.
Kommentar * - Skriv ditt meddelande eller kommentar. Svenska är att rekomendera men engelska kan också gå bra. Använd så bra språk som möjligt och undvik svordomar. En kommentar får vara max 1000 tecken inklusive blanksteg och kan inte innehålla länkar (url:er).
Kontrollfråga - Svara på kontrollfrågan genom att bokstavera svaret på svenska. Exempel: noll + noll = noll (noll används inte i säkerhetsfrågan)

Materialet på din skärm är intellektuell egendom och upphovsrättsskyddat av Optimera med mera KB.
All kopiering utan tillstånd kan resultera i rättsliga åtgärder.
© Optimera med mera KBSamarbetar med:

Gör vårat relationstest gratis
Gör vårat relationstest gratis. Värde 99kr.

Så här sa våra kunder om testet:

Följ Jonas Gådes blogg om personlig utveckling. 120,000 har redan laddat hem hans bok gratis
terapi
    terapiutbildning och coahing NLP kurser 
    Annons
    It support?
    it support och datorproblemHar du Datorproblem och behöver It support?
    Vi fixar det åt dig!