Betyg: 4.4

"Min partner, kille,tjej är väldigt självisk"

Det är inte ovanligt att en person som är väldigt självisk väljer en person som har kärleksstilen osjälvisk. När denna stil är som bäst är det kärlek i sin renaste form helt osjälvisk. Denna form växer ofta efter hand och det är inte ovanligt att personer med denna stil attraheras av personer för att de behöver dig. Tyvärr är det sällan vi ser en helt hälsosam osjälvisk kärlek utan ofta går den över i det som vi benämner medberoende.

Från början syftade termen medberoende på ett mönster som man fann hos människor som levde tillsammans med alkoholister. De medberoende kännetecknas av att de ständigt tar hand om andra på bekostnad av sig själva. Det är inget märkligt med att längta efter att bli bekräftad eller omtyckt. Det är först när du offrar din egen ärlighet och börjar göra våld på dig själv som du går för långt. I en relation där den ena parten har stilen osjälvisk kärlek ikläder sig den personen rollen som räddare och den andre som offer. Det kan se välmenande ut vid en ytlig betraktelse men det är ingen ren äkta ansvar eftersom det tjänar till att göra den andra maktlös. Vad vi i själva verket gör är att ta bort möjligheterna för vår partner att utvecklas. Ett förhållande som präglas av medberoende skapar nästan alltid rädsla hos den ena parten när den andra parten vill vara för sig själv. Under ytan av ett medberoende finner vi ofta en liten flicka eller pojke som lärt sig vara duktig genom att vara andra till lags. En flicka som blev bekräftad för det hon gjorde och inte för den hon var.

Om du bygger upp din tillvaro på att folk skall älska dig handlar det inte om kärlek utan om medberoende och definieras som omogen kärlek.

Om du har en partner som präglas av stilen osjälvisk kärlek var försiktig med att inte utnyttja deras generösa läggning. Fall inte i fällan att bara för de är snälla så är de dumma och svaga det ligger ofta långt ifrån sanningen.Just nu kan du göra vårt relationstest gratis! www.lovetestnow.com

Kommentarerjag känner mig helt klart medberoende på nåt sätt...gör våld på mig själv..å e inte så ärlig alltid...energiförlust ja.. å utveckling nej... ja spelar nog räddaren..trots kanske tjejen ja är med inte alls är ett offer..ja bara tolkar henne så..känner igen från föreg förhållanden med...inte alla..men säkert 2st före...synd om tjejn..ja räddar... hittar varann känslomässigt...sen rasar det...har inte varit mig själv riktigt..ville kanske bara rädda...sen ville ja inte vidare in i relation egentligen..bara empati....eller att ja lärt mig vara anpassare...duktig...sen uppväxten.. söker bekräftelse... too much... vågar inte vara äkta..å ärlig..för då blev jag bortstött...ja det blev jag..minns det tydligt från pappa... å i skolan... anpassare..annars mobbad...
johan
2011-05-29 14:23:44


jag och min förlovade har varit med varandra i fyra år. Vi blev tillsammans när vi var sexton. Vi har båda två varit med om svåra saker, min mor med en hjärntumör som förändrade hela hennes person. jag har kämpat med ätstörningar, som jag nu är fri från. min älskling som har föräldrar med alkoholproblem, han har aldrig kanske varit riktigt trygg i sin barndom. Jag känner igen oss mer eller mindre i alla kärleksstilar, vi är båda två väldigt djupa och känner så otroligt mkt för varandra. vi är fortfarande nykära trots alla svårigheter och belastningar som vi kämpat oss igenom.
Anna
2010-02-01 10:18:03


Aha upplevelse för mig, men jobbar på att inte hamna i offerrollen.
HJ
2009-09-18 21:48:02


Tack för en mycket bra artikel! gav mig insikt och chans till förändring av sitt eget beteende.
BM
2008-05-21 14:36:18


Bra, detta kan jag känna igen mig i.
Ulla
2007-08-27 20:35:54


sex + ett = *
Testa din relation med våra test Diskutera Din relation

* Samtliga fält är obligatoriska
Instruktioner - Så lämnar du en kommentar:
Signatur * - Skriv ett namn eller smeknamn, och använd gärna ett som ingen annan använder. Det underlättar om ni önskar hänvisa till en annan kommentar. En signatur får vara max 10 tecken inklusive blanksteg.
Kommentar * - Skriv ditt meddelande eller kommentar. Svenska är att rekomendera men engelska kan också gå bra. Använd så bra språk som möjligt och undvik svordomar. En kommentar får vara max 1000 tecken inklusive blanksteg och kan inte innehålla länkar (url:er).
Kontrollfråga - Svara på kontrollfrågan genom att bokstavera svaret på svenska. Exempel: noll + noll = noll (noll används inte i säkerhetsfrågan)

Materialet på din skärm är intellektuell egendom och upphovsrättsskyddat av Optimera med mera KB.
All kopiering utan tillstånd kan resultera i rättsliga åtgärder.
© Optimera med mera KBSamarbetar med:

Gör vårat relationstest gratis
Gör vårat relationstest gratis. Värde 99kr.

Så här sa våra kunder om testet:

Följ Jonas Gådes blogg om personlig utveckling. 120,000 har redan laddat hem hans bok gratis
terapi
    terapiutbildning och coahing NLP kurser 
    Annons
    It support?
    it support och datorproblemHar du Datorproblem och behöver It support?
    Vi fixar det åt dig!